RSS

Translate

неделя, 3 април 2011 г.

Студен порцелан-моята рецепта

По молба на Ади и нали вече съм голям специалист реших да споделя измъчената си рецепта за тези, които се интересуват. В предишния си пост незнайно защо съм го кръстила студен мрамор, но името си е Студен порцелн. Естествено рецептата не е моя-събирах от руските сайтове, пробвах, хвърлях и стигнах до тази.Тя  е малко "на око", но все пак :

1 чашка царевично нишесте
1 чашка лепило (препоръчвам Moment, има обозначение на тях D-2 .3 и тн., доколкото разбрах това е стандарт за еластичност и тестото не се свива и пука от него след като изсъхне.Може и и някои от нашите Ц-200 лепила да става, но аз пробвах с едно и резултата беше плачевен.)
 2 ч.л. глицерин
1ч.л. лимонов сок
1 ч.л.крем- моят е Dove cream

Разбърква се всичко в неметален съд и аз го слагам микровълновата на 800 W и на всеки 15 сек.бъркам, така около 3-4-5 пъти, зависи от количеството.Когато започне да се отлепва от дъното и да става на топки аз го махам и почти веднага започвам да меся около 5-10 мин.(топло е, но се търпи).Ако се превари става твърдо, като гума и не става за нищо (и през това минах).Ако залепва за ръцете е недоварено-това не е проблем, пускам го за още 5-10сек и готово.После го оставям в намазан с крем плик в хладилника-може да стои доста време, аз пробвах 4 дни и му нямаше нищо.Забравих да кажа, че докато го меся също си мажа ръцете обилно с крем и на плота също слагам.Това е, нищо сложно, много лесно се работи с това тесто, изделията просто си стават гладки, не е като при соленото тесто, удоволствието е невероятно. Успех на всички, които решат да пробват.

4 коментара:

  1. Много ти благодаря,сега трябва да си набавя лепилото и ще пробвам,още веднъж-благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер, хубаво че пишеш за рецептата. Ако позволиш да допълня - с PVA лепило Ц200 става, а може и глицерина да се смени с бебешко олио. Може и с растително, но то с времето гранясва...така че по моему, може и без специални неща, да се приготви...А и най-важното според мен, че ако е в плик се запазва и може да се ползва дълго време

    ОтговорИзтриване
  3. Преди 1 час прочетох тази статия .... горда съм всичко се получи !!! Гладко чисто и от 1 път
    Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Извинявам се за може би неумесния въпрос, но за какво може да се използва този порцелан.На мен ми трябва за молд, дали ще стане.?

    ОтговорИзтриване

неделя, 3 април 2011 г.

Студен порцелан-моята рецепта

По молба на Ади и нали вече съм голям специалист реших да споделя измъчената си рецепта за тези, които се интересуват. В предишния си пост незнайно защо съм го кръстила студен мрамор, но името си е Студен порцелн. Естествено рецептата не е моя-събирах от руските сайтове, пробвах, хвърлях и стигнах до тази.Тя  е малко "на око", но все пак :

1 чашка царевично нишесте
1 чашка лепило (препоръчвам Moment, има обозначение на тях D-2 .3 и тн., доколкото разбрах това е стандарт за еластичност и тестото не се свива и пука от него след като изсъхне.Може и и някои от нашите Ц-200 лепила да става, но аз пробвах с едно и резултата беше плачевен.)
 2 ч.л. глицерин
1ч.л. лимонов сок
1 ч.л.крем- моят е Dove cream

Разбърква се всичко в неметален съд и аз го слагам микровълновата на 800 W и на всеки 15 сек.бъркам, така около 3-4-5 пъти, зависи от количеството.Когато започне да се отлепва от дъното и да става на топки аз го махам и почти веднага започвам да меся около 5-10 мин.(топло е, но се търпи).Ако се превари става твърдо, като гума и не става за нищо (и през това минах).Ако залепва за ръцете е недоварено-това не е проблем, пускам го за още 5-10сек и готово.После го оставям в намазан с крем плик в хладилника-може да стои доста време, аз пробвах 4 дни и му нямаше нищо.Забравих да кажа, че докато го меся също си мажа ръцете обилно с крем и на плота също слагам.Това е, нищо сложно, много лесно се работи с това тесто, изделията просто си стават гладки, не е като при соленото тесто, удоволствието е невероятно. Успех на всички, които решат да пробват.

4 коментара:

Addii каза...

Много ти благодаря,сега трябва да си набавя лепилото и ще пробвам,още веднъж-благодаря!

Le каза...

Супер, хубаво че пишеш за рецептата. Ако позволиш да допълня - с PVA лепило Ц200 става, а може и глицерина да се смени с бебешко олио. Може и с растително, но то с времето гранясва...така че по моему, може и без специални неща, да се приготви...А и най-важното според мен, че ако е в плик се запазва и може да се ползва дълго време

Анонимен каза...

Преди 1 час прочетох тази статия .... горда съм всичко се получи !!! Гладко чисто и от 1 път
Благодаря!!!

Unknown каза...

Извинявам се за може би неумесния въпрос, но за какво може да се използва този порцелан.На мен ми трябва за молд, дали ще стане.?

Публикуване на коментар