По молба на Ади и нали вече съм голям специалист реших да споделя измъчената си рецепта за тези, които се интересуват. В предишния си пост незнайно защо съм го кръстила студен мрамор, но името си е Студен порцелн. Естествено рецептата не е моя-събирах от руските сайтове, пробвах, хвърлях и стигнах до тази.Тя е малко "на око", но все пак :
1 чашка царевично нишесте
1 чашка лепило (препоръчвам Moment, има обозначение на тях D-2 .3 и тн., доколкото разбрах това е стандарт за еластичност и тестото не се свива и пука от него след като изсъхне.Може и и някои от нашите Ц-200 лепила да става, но аз пробвах с едно и резултата беше плачевен.)
2 ч.л. глицерин
1ч.л. лимонов сок
1 ч.л.крем- моят е Dove cream
Разбърква се всичко в неметален съд и аз го слагам микровълновата на 800 W и на всеки 15 сек.бъркам, така около 3-4-5 пъти, зависи от количеството.Когато започне да се отлепва от дъното и да става на топки аз го махам и почти веднага започвам да меся около 5-10 мин.(топло е, но се търпи).Ако се превари става твърдо, като гума и не става за нищо (и през това минах).Ако залепва за ръцете е недоварено-това не е проблем, пускам го за още 5-10сек и готово.После го оставям в намазан с крем плик в хладилника-може да стои доста време, аз пробвах 4 дни и му нямаше нищо.Забравих да кажа, че докато го меся също си мажа ръцете обилно с крем и на плота също слагам.Това е, нищо сложно, много лесно се работи с това тесто, изделията просто си стават гладки, не е като при соленото тесто, удоволствието е невероятно. Успех на всички, които решат да пробват.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
неделя, 3 април 2011 г.
Студен порцелан-моята рецепта
По молба на Ади и нали вече съм голям специалист реших да споделя измъчената си рецепта за тези, които се интересуват. В предишния си пост незнайно защо съм го кръстила студен мрамор, но името си е Студен порцелн. Естествено рецептата не е моя-събирах от руските сайтове, пробвах, хвърлях и стигнах до тази.Тя е малко "на око", но все пак :
1 чашка царевично нишесте
1 чашка лепило (препоръчвам Moment, има обозначение на тях D-2 .3 и тн., доколкото разбрах това е стандарт за еластичност и тестото не се свива и пука от него след като изсъхне.Може и и някои от нашите Ц-200 лепила да става, но аз пробвах с едно и резултата беше плачевен.)
2 ч.л. глицерин
1ч.л. лимонов сок
1 ч.л.крем- моят е Dove cream
Разбърква се всичко в неметален съд и аз го слагам микровълновата на 800 W и на всеки 15 сек.бъркам, така около 3-4-5 пъти, зависи от количеството.Когато започне да се отлепва от дъното и да става на топки аз го махам и почти веднага започвам да меся около 5-10 мин.(топло е, но се търпи).Ако се превари става твърдо, като гума и не става за нищо (и през това минах).Ако залепва за ръцете е недоварено-това не е проблем, пускам го за още 5-10сек и готово.После го оставям в намазан с крем плик в хладилника-може да стои доста време, аз пробвах 4 дни и му нямаше нищо.Забравих да кажа, че докато го меся също си мажа ръцете обилно с крем и на плота също слагам.Това е, нищо сложно, много лесно се работи с това тесто, изделията просто си стават гладки, не е като при соленото тесто, удоволствието е невероятно. Успех на всички, които решат да пробват.
1 чашка царевично нишесте
1 чашка лепило (препоръчвам Moment, има обозначение на тях D-2 .3 и тн., доколкото разбрах това е стандарт за еластичност и тестото не се свива и пука от него след като изсъхне.Може и и някои от нашите Ц-200 лепила да става, но аз пробвах с едно и резултата беше плачевен.)
2 ч.л. глицерин
1ч.л. лимонов сок
1 ч.л.крем- моят е Dove cream
Разбърква се всичко в неметален съд и аз го слагам микровълновата на 800 W и на всеки 15 сек.бъркам, така около 3-4-5 пъти, зависи от количеството.Когато започне да се отлепва от дъното и да става на топки аз го махам и почти веднага започвам да меся около 5-10 мин.(топло е, но се търпи).Ако се превари става твърдо, като гума и не става за нищо (и през това минах).Ако залепва за ръцете е недоварено-това не е проблем, пускам го за още 5-10сек и готово.После го оставям в намазан с крем плик в хладилника-може да стои доста време, аз пробвах 4 дни и му нямаше нищо.Забравих да кажа, че докато го меся също си мажа ръцете обилно с крем и на плота също слагам.Това е, нищо сложно, много лесно се работи с това тесто, изделията просто си стават гладки, не е като при соленото тесто, удоволствието е невероятно. Успех на всички, които решат да пробват.
Етикети:
Студен порцелан
4 коментара:
- Addii каза...
-
Много ти благодаря,сега трябва да си набавя лепилото и ще пробвам,още веднъж-благодаря!
- 4 април 2011 г. в 8:10
- Le каза...
-
Супер, хубаво че пишеш за рецептата. Ако позволиш да допълня - с PVA лепило Ц200 става, а може и глицерина да се смени с бебешко олио. Може и с растително, но то с времето гранясва...така че по моему, може и без специални неща, да се приготви...А и най-важното според мен, че ако е в плик се запазва и може да се ползва дълго време
- 4 април 2011 г. в 9:43
-
-
Преди 1 час прочетох тази статия .... горда съм всичко се получи !!! Гладко чисто и от 1 път
Благодаря!!! - 3 юни 2011 г. в 15:29
- Unknown каза...
-
Извинявам се за може би неумесния въпрос, но за какво може да се използва този порцелан.На мен ми трябва за молд, дали ще стане.?
- 27 ноември 2014 г. в 23:20
Много ти благодаря,сега трябва да си набавя лепилото и ще пробвам,още веднъж-благодаря!
ОтговорИзтриванеСупер, хубаво че пишеш за рецептата. Ако позволиш да допълня - с PVA лепило Ц200 става, а може и глицерина да се смени с бебешко олио. Може и с растително, но то с времето гранясва...така че по моему, може и без специални неща, да се приготви...А и най-важното според мен, че ако е в плик се запазва и може да се ползва дълго време
ОтговорИзтриванеПреди 1 час прочетох тази статия .... горда съм всичко се получи !!! Гладко чисто и от 1 път
ОтговорИзтриванеБлагодаря!!!
Извинявам се за може би неумесния въпрос, но за какво може да се използва този порцелан.На мен ми трябва за молд, дали ще стане.?
ОтговорИзтриване